Małże w bulionie kokosowym

19.10.13

I kolejna potrawa od Gordona. Chociaż nie odważyłam się spróbować, komentarz P. wystarczył. Jedyne co mogę poradzić- jeśli planujecie swój pierwszy raz z małżami, to zaopatrzcie się w większą ilość ;) Gdy wyrzuciłam te, które były otwarte i te, które nie otworzyły się po podgrzaniu, zostało niewiele :) Polecam. 


3 łyżki oliwy
2kg świeżych, wymytych małży
2 nieobrane, przepołowione ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
1/2 kubka białego wina
puszka mleka kokosowego
źdźbło trawy cytrynowej, przepołowione wzdłuż
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki
2 młode cebulki drobno pokrojone
sól i pieprz

Rozgrzać patelnię i dodać oliwę. Wrzucić małże, czosnek, tymianek i wino. Przykryć i sparować przez 3-4 minuty, aż małże się otworzą.  Odcedzić małże nad miską by zebrać płyn. Przelać do czystego garnka i podgrzać, by zredukować o połowę. Dodać mleko kokosowe, trawę cytrynową, cebulę i przyprawy. Podgrzewać przez 2 minuty. Wyrzucić wszystkie zamknięte małże i czosnek, umieścić pozostałe w miseczkach. Zalać rosołem, usuwając trawę cytrynową. 

You Might Also Like

0 komentarze