Przegrzebki z sałatką jabłkową

19.10.13

Kolejny przepis z mojej ukochanej książki Gordona Ramsaya, "Ultimate cookery course". Dzięki niej przekonałam się- w pierwszej kolejności do zakupu, a następnie do przygotowania przegrzebków. Polecam bardzo :)


oliwa
6 przegrzebków
sok z połowy cytryny

Na sałatkę:
1 zielone jabłko, np. Granny Smith
2 garście roszponki
sok i otarta skórka z połowy cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Obieramy jabłko i kroimy je w cieniutkie pałeczki. Mieszamy z sałatą i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Skrapiamy sałatkę oliwą i dokładnie mieszamy.

Na bardzo gorącą patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy. Przegrzebki osuszamy i dodajemy sól i pieprz (z jednej strony). Układamy na patelni przyprawioną częścią do dołu. Smażymy 1-2 minuty do zbrązowienia. Doprawiamy z drugiej strony i obracamy. Smażymy znów przez 1-2 minuty. Dodajemy sok z cytryny i potrząsamy patelnią. Następnie przekładamy przegrzeblo na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Układamy na talerzu wraz z sałatką.

You Might Also Like

0 komentarze