Ravioli z gruszką, ricottą i szpinakiem

29.10.13

Bardzo ciekawe połączenie soczystej gruszki, tymianku, kremowego serka i szpinaku. Coś innego. Ciekawego. Zdecydowanie wartego spróbowania :) Polecam, przepis z tej strony

 
farsz:
400g gruszek w zalewie
100g świeżego szpinaku
250g ricotty
gałązka tymianku
pieprz
sól
łyżka masła

ciasto:
300g mąki
2 jajka i dwa żółtka
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli

ponadto:
starty parmezan

Mąkę przesiać, dodać sól. Wbujać po kolei jajka, dodawać żółtka. Wymieszać z mąką. Dodać łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby można dodać odrobinę wody). Przykryć i odstawić na pół godziny.

Gruszki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać posiekany tymianek, sól, pieprz i gotować jeszcze przez chwilę, odparowując nadmiar wody. Posiekać szpinak i dodać go do gruszek, po minucie zdjąć z ognia. Odstawić do ostudzenia, a gdy przestygnie- wymieszać z ricottą.

Ciasto podzielić na dwie części. Podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2mm. Pokroić na kwadraty o boku ok 5cm. Nakładać farsz, przykryć kolejnym kwadratem i skleić boki. Gotowe ravioli układać na posypanym mąką blacie. Gotować w lekko osolonej wodzie, do 2-3 minut po wypłynięciu. Podawać polane roztopionym masłem i posypane startym parmezanem.

You Might Also Like

0 komentarze