Zupa z pieczonego kalafiora

19.10.13

Niesamowicie aromatyczna zupa-krem. Bardzo gęsta, smaczna i pożywna. W sam raz na chłodne, jesienne wieczory :) Polecam, przepis z tej strony.
 

1 główka kalafiora
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
ok. 1 litra bulionu
2 łyżki oliwy
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
1/4 łyżeczki mielonej kolendry

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kalafiora podzielonego na różyczki oraz pozostałe pokrojone w dużą kostkę warzywa. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do czasu gdy kalafior lekko zbrązowieje, a marchew będzie miękka (ok. 40 minut). Upieczone warzywa przełożyć do garnka z bulionem. Ząbki czosnku wycisnąć, dodać do zupy. Całość zmiksować na gładki krem (można dodać odrobinę wody), Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mmm, pycha! Uwielbiam kalafiorową, ale takiej jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń