Barszcz 2

28.12.13

Niesamowity barszcz. Pierwszy raz byłam tak zadowolona ze smaku i koloru. Bardzo polecam. Inspirację czerpałam z tej i tej strony. 


2kg buraków
garść suszonych grzybów
sól i pieprz
sok z cytryny
cebula
2 ząbki czosnku
jabłko
majeranek
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
8 kulek pieprzu
cukier
ćwiartka selera

Umyte buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni aż będą miękkie a skórka pomarszczona- ok. 2 godziny. Do garnka wlewamy ok litr wody, dodajemy grzyby, opaloną i przekrojoną na pół cebulę i czosnek, liście, ziele i pieprz. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień (jak przy rosole). Obrane buraki i seler ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy podobnie starte jabłko. Dodajemy ok. 2-2,5 l wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. Dodajemy sok z połowy cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia. Na drugi dzień odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Posypujemy majerankiem. 

You Might Also Like

0 komentarze