Tosty cynamonowe z jabłkami

1.1.14

Święty Mikołaj przyniósł mi kolejny tom książki Gordona Ramsaya, "Ultimate Home Cooking". Postawiliśmy sobie wyzwanie, że ugotujemy z niej wszystko. Zaczęliśmy bardzo prosto i niesamowicie smacznie, cynamonowym śniadaniem...Polecam!


3 jajka
4 łyżki mleka
łyżeczka cynamonu
2 łyżki drobnego cukru
4 grube kromki tostowego chleba, przeciętego na trójkąty
masło do smażenia
cukier puder do posypania

Duszone jabłka:
400g jabłek, obranych i pokrojonych na kawałeczki
2 łyżki drobnego cukru
25g masła

Zaczynamy od jabłek. W małym rondelku roztapiamy cukier (rozprowadzając po dnie, nie mieszając). Gdy się roztopi dodajemy jabłka i masło, gotujemy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy kilka łyżek wody. Gdy się zagotuje, dusimy przez 5-8 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie odkładamy.

Wbijamy jajka do miski, dodajemy mleko, cynamon i cukier, mieszamy. Zanurzamy chleb w miksturze. Podgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Dodajemy masło i smażymy namoczone kawałki chleba z dwóch stron, aż będą złote i chrupiące. Podajemy z jabłkami, oprószone cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze