Babka bananowa z masłem orzechowym

23.3.14

Bardzo dobre ciasto, wilgotne, i miękkie. Wszystkie trzy smaki- czekolada, banan i orzechy są w nim wyczuwalne. Polecam, przepis z tej strony. 


Syrop czekoladowy
40 g kakao
50 g cukru
50 ml wody
szczypta soli

260 g mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
200 g masła orzechowego
40 g masła
100 g cukru brązowego
2 jajka
2 banany
100 g jogurtu naturalnego

Najpierw przygotować syrop: W małym garnuszku umieścić kakao, cukier, wodę i sól. Zagotować ciągle mieszając. Gdy mieszanina zawrze, wyłączyć gaz i ostudzić.

W misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. W małym naczyniu banany zmiksować na puree i wymieszać z jogurtem. W dość dużej misce utrzeć masło orzechowe z masłem. Dodać cukier i ubijać aż masa nabierze puszystości. Wbić jajka miksując po każdym dodaniu. Dodać mieszaninę bananową i zmiksować. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować. Gdy masa będzie wymieszana 1/3 przełożyć do oddzielnego naczynia. Dodać do niej syrop czekoladowy, zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć połowę masy bananowej (bez kakao). Na nią połowę masy z kakao. Patyczkiem lub odwrotną stroną łyżki zrobić esy-floresy. Następnie ponownie wyłożyć drugą połowę masy bananowej a na wierzch drugą połowę masy kakaowej. Ponownie łyżką stworzyć esy-floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.50 minut, do suchego patyczka.

You Might Also Like

2 komentarze