Bułki cebulowe

23.3.14

Już od dawna miałam ochotę na cebulowe bułki. Ale jak powszechnie wiadomo cebula=płacz, więc ciągle się powstrzymywałam. Nowa przystawka do KichenAid spowodowała, że nie miałam wyboru. Pyszne, pachnące cebulą bułeczki. Przepis z tej strony. 


Składniki na 20 bułeczek
pół szklanki letniego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki miękkiego masła
1,5 szklanki letniej wody
1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) 
3 średnie cebule, zmielone i podsmażone
5,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką, umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

You Might Also Like

0 komentarze