Butter Chicken

22.3.14

Ostatnio miałam okazję po raz pierwszy spróbować indyjskiego jedzenia. Jestem nim zauroczona i jak najszybciej chciałam odtworzyć niesamowite butter chicken jakie jadłam w jednej z restauracji w Cork. Znów nie do końca to ;) Ale kurczak wyszedł przepyszny! Polecam, przepis znalazłam tutaj


Mięso i marynata
500 g filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cm korzeń imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
75 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
Łyżeczka kuminu
2 łyżki oleju do smarowania mięsa

Sos maślano-pomidorowy
1 1/2 łyżeczki masła
2 ząbki czosnku
2 cm korzeń imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
2 goździki
Łyżeczka kolendry
Łyżeczka garam masala
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka chili w proszku
200 g koncentratu pomidorowego
Łyżka soku z cytryny
40 g masła
150 ml jogurtu naturalnego

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać. Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać czosnek, imbir, sól, chili i sok z cytryny. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. W miseczce wymieszać jogurt z garam masala, kuminem i kurkumą. Po upływie 30 minut do miski z kurczakiem dodać jogurt z przyprawami. Dokładnie wymieszać i odstawić ponownie do lodówki na minimum 1 godzinę. Po upływie tego czasu nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kurczaka ułożyć na kratce grillowej i piec przez około 10 minut. Następnie obrócić wszystkie kawałki kurczaka na drugą stronę, posmarować olejem i ponownie piec przez 10 minut.

Sos maślano-pomidorowy:
W garnku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Całość razem podsmażać przez około 1 minutę. Następnie dodać przyprawy: kardamon, goździki, kolendrę, garam masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty. Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać. Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki i płynny. Przyprawić solą, cukrem do smaku. 

You Might Also Like

0 komentarze