Drożdżówki z budyniem

23.3.14

Uwielbiam drożdżówki, dlatego nie często mogę się powstrzymać widząc tak apetyczne zdjęcia i prosty przepis. Drożdżówki są pyszne, polecam wszystkim. Przepis znalazłam tutaj. 


Składniki na 12 sztuk:
3,5 szklanki mąki
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
7 g drożdży suszonych
5 łyżek cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
80 g rozpuszczonego masła

1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
1,5 szklanki mleka
na lukier: 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżeczek wody 

Mąkę przesiać, dodać drożdże, mleko, jajko, żółtka i cukier. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie delikatnie podsypując mąką. Na koniec wgnieść w ciasto rozpuszczone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu, ale używając tylko 1,5 szklanki mleka. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części formować prostokąt, naciąć nożem, wyłożyć budyń, przełożyć boki na krzyż, wkładając w rozcięcia. Uformowane bułeczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175ºC przez ok.20 minut. Bułeczki muszą być rumiane. Lekko przestudzone bułeczki polukrować.

You Might Also Like

0 komentarze