Fasolka pieczona z placuszkami ziemniaczanymi

22.3.14

I znów Gordon- tym razem pyszna fasolka- pikantna, z posmakiem wędzonki, na maślanych placuszkach z ziemniaków... Jeden z moich ulubionych przepisów z książki Ultimate home cooking. Polecam serdecznie!


oliwa do smażenia
100g boczku wędzonego pokrojonego w małą kostkę/pancetty
1 czerwona, pokrojona w plasterki papryczka chilli
2 obrane i posiekane ząbki czosnku
1 łyżka cukru miscovado
2 łyżki octu jabłkowego
sos Worcestershire
500ml przecieru z pomidorów
2 puszki fasolki cannellini
sól i pieprz

Placuszki ziemniaczane
500g ziemniaków, obranych i ugotowanych do miękkości
50g masła plus trochę do smażenia
5 łyżek mąki

Umieszczamy patelnię na średnim gazie, wlewamy olej. Gdy będzie dobrze rozgrzany dodajemy boczek, papryczkę i odrobinę pieprzu. Podsmażamy aż będą gotowe (ale nie chrupiące). Dodajemy czosnek i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu do miękkości (około 5 minut). Dodajemy połowę cukru i ocet, gotujemy przez 1 minutę. Dodajemy Worcestershire sos, przecier pomidorowy, sól, pieprz i resztę cukru. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy fasolkę i gotujemy przez kolejne 5-10 minut aż sos się zredukuje i zgęstnieje a fasolka będzie miękka i delikatne.  

Ziemniaki dusimy i dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i ponownie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, możemy dodać więcej mąki. Ręką formujemy kulki odrobinę większe od piłek golfowych. Odkładamy je na blat oprószony mąką i spłaszczamy ręką (powinny mieć grubość ok. 1 cm). Schładzamy przez 20 min. Rozgrzewamy olej na patelni (średni ogień) i smażymy placuszki z dwóch stron aż będą złote i chrupiące. Doprawiamy solą i dodajemy odrobinę masła. Osuszamy placuszki ręcznikiem papierowym. 

You Might Also Like

0 komentarze