Murzynek z kokosem

23.3.14

Zmodyfikowany przepis na murzynek- pyszny, kokosowy. Myślałam, że będzie troszkę bardziej wilgotny. Mimo to, polecam. Przepis znalazłam tutaj. 


1 kostka margaryny
1/2 szkl wody
1,5 szkl cukru
2 łyżki kakao
2 szkl mąki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe
3 białka
170 g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru

Margarynę, wodę, cukier i kakao umieścić w garnuszku i zagotować. Przestudzić. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Następnie zmiksować z żółtkami a na końcu wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki do ciasta i wymieszać, żeby je lekko rozluźnić, a następnie dodać resztę piany i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć połowę ciasta kakaowego, na to układać w minimalnych odstępach po łyżce ciasta kokosowego. Przykryć pozostałością ciasta kakaowego. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu polać polewą.

You Might Also Like

4 komentarze

  1. ale świetny ! robię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama taki robi, jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, z kokosem musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń