Naleśniki ziemniaczane

22.3.14

Kiedyś na wycieczce na Słowacji zjadłam pyszne placki ziemniaczane. Wydawało mi się, że zawierały również gotowane ziemniaki, czosnek i majeranek. Bezskutecznie próbuję je odtworzyć, poniżej jedna z prób. Danie całkiem smaczne, jednak wciąż nie to...Przepis znalazłam tutaj.


1kg ziemniaków
300g mąki
sól i pieprz
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka majeranku
125g stopionego masła

Ziemniaki ugotować w skórkach, w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie obrać i zmiażdżyć na purre. Przełożyć na podsypaną mąką blat, dodać mąkę, sól i pieprz i przyprawy. Wyrobić, uformować wałek który potniemy na kawałki (powinno wyjść 5-6 kawałków). Rozwałkować każdy kawałek na kształt koła (uważać żeby nie za cienko). Podgrzewać na suchej patelni z obu stron do zbrązowienia, posmarować każdy naleśnik roztopionym masłem. 

You Might Also Like

0 komentarze