Pan de sal

22.3.14

Od momentu upieczenia te bułeczki są zdecydowanie w czołówce najlepszych. Pyszne, słonawe, chrupiące. Polecam, przepis Dorotus. 


Składniki na 10 sztuk:
4 szklanki mąki pszennej 
1 i 1/3 szklanki letniej wody
1/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
12 g (1 łyżka) drożdży suchych 
bułka tarta

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól, cukier, następnie  wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon, w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Rulon obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

You Might Also Like

0 komentarze