Piersi z kaczki z sosem z czarnej porzeczki

22.3.14

Nazbierało mi się kilka przepisów z ostatnich tygodni...Zacznijmy od kolejnej propozycji Gordona z książki "Ultimate Cookery Course". Kaczka jest soczysta a sos cudnie dopełnia jej smak. Polecam. 


2 piersi z kaczki, ze skórą
sól i pieprz

Na sos:
150ml czerwonego wina
2 ząbki czosnku, lekko zgniecione (nieobrane)
kilka gałązek tymianku
150ml bulionu z kaczki lub kurczaka
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
25g masła pokrojonego w kostki

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naciąć skórę na piersiach na krzyż, natrzeć solą i pieprzem. Położyć na patelni skórą do dołu. Podgrzewać na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut, do wytopienia większości tłuszczu. W tym czasie przygotować sos- umieścić w garnku wino, czosnek i tymianek, gotować przez 7-8 minut aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Dodać bulion i zredukować ponownie o połowę. Wmieszać dżem i dodać masło. Doprawić solą i pieprzem, przecedzić przez sitko. Zwiększyć ognień pod patelnią na której smażymy kaczkę, i smażyć około 5 minut aż skórka będzie chrupiąca. Odwrócić i smażyć z drugiej strony przez 1-2 minuty. Włożyć kaczkę do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Odłożyć piersi na ciepły talerz na 5 minut. Pokroić na plastry i polać sosem. 

You Might Also Like

0 komentarze