Placuszki z jagodami i ricottą

22.3.14

Ostatni z przepisów Gordona które miałam okazję do tej pory wypróbować. Słodkie, delikatne placuszki z serka z książki Ultimate cookery course. Polecam!


125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 łyżeczka drobnego cukru
2 jajka, białka oddzielone od żółtek
100ml tłustego mleka
125g serka ricotta 
100g borówek amerykańskich plus kilka do dekoracji
oliwa i masło
jogurt grecki i płynny miód

Wsypać mąkę, proszek, sól i cukier do dużej miski. Wymieszać. Zrobić wgłębienie na środku i wlać do niego żółtka. Stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając do połączenia. Dodać serek i jagody. W osobnej miseczce ubić białka. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodać olej i odrobinę masła. Gdy masło się roztopi smażyć placuszki (1 łyżka ciasta na placuszek). Smażyć 1-2 minuty z każdej strony, do zbrązowienia. Podawać z jogurtem i miodem.

You Might Also Like

1 komentarze