Pączki III

6.4.14

Przepyszne, bardzo delikatne i lekkie pączki. Jedne z lepszych jakie jadłam. Wiem, że już dawno po tłustym czwartku, ale mimo wszystko polecam :) Przepis z Moich wypieków.


800 g mąki + do podsypywania
14 g drożdży suchych 
pół łyżeczki soli
100 g drobnego cukru 
1,5 szklanki mleka
4 duże jajka
2 żółtka 
100 g roztopionego masła
50ml rumu
konfitura z róży 
lukier lub cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut). Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Nadziewać konfiturą różaną przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków. Jeszcze ciepłe polukrować.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody

Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. 

You Might Also Like

0 komentarze