Drożdżówki z serem i ananasem

1.6.14

W Irlandii często brakuje mi naszych polskich drożdżówek. Te z polskich sklepów jakieś takie sztucznie nadmuchane, bez smaku...Gdy znalazłam ten przepis na Moich Wypiekach wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ulubiony ser i ananas- zupełnie nowe połączenie, które okazało się bardzo trafione. Wersja z jagodami i truskawkami już w planach ;) Polecam!


Na 13 drożdżówek:
1 szklanka mleka
110 g roztopionego masła
1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej

Nadzienie:
250 g dwukrotnie zmielonego twarogu 
1 żółtko
2 łyżki miękkiego masła 
3 łyżki cukru pudru
Nasionka z 1 laski wanilii
duża puszka ananasów (owoce dokładnie odsączone z syropu i sparzone wrzątkiem)
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania 

W misie miksera utrzeć twaróg, żółtko, masło, cukier puder, wanilię, na gładką masę. Ananasy pokroić w kostkę.

Mleko przelać do garnka. Podgrzać (nie gotować), następnie ochłodzić do letniej temperatury. Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 13 części (ok 78g na sztukę) Uformować okrągłe kulki, ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i oprószoną mąką, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut). Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego ok. 1 łyżki nadzienia z twarożku, następnie kilka kostek ananasów (pokrywając serek). Tak przygotowane bułeczki posmarować na brzegach roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wystudzić na kratce.

You Might Also Like

0 komentarze