Grillowany łosoś z truskawkami

17.8.14

Szybki niedzielny lunch- lekko pikantny łosoś na świeżej sałacie z dodatkiem truskawek. Szybka i ciekawa propozycja, znaleziona na blogu Leny. Polecam!


500 g świeżego łososia 
sok z jednej cytryny
łyżeczka oleju
sól, pieprz 
łyżka ostrej papryki 
garść łuskanego słonecznika
kilka truskawek
100g rukoli

3/4 soku z cytryny mieszamy z olejem i przyprawami. Łososia dzielimi na cztery porcje, smarujemy marynatą i ostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie podprażamy słonecznik na patelni i kroimy truskawki. Zamarynowanego łososia grillujemy około 12 minut w folii aluminiowej. Rukolę rozkładamy na talerzach, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, posypujemy słonecznikiem, układamy truskawki i łososia.

You Might Also Like

0 komentarze