Ciasto 3 Bit

27.10.14

W Irlandii zrobiło się jesiennie i nic nie jest w stanie przepędzić deszczowej i wietrznej pogody. Nic, poza małym "co nie co" ;) Widziałam to ciasto na Moich wypiekach już dawno, ale wydawało mi się, że potrzebuje ogromnego nakładu pracy a to niestety nie idzie w parze z moim jesiennym leniem. Jakże się myliłam! Szybkie, smaczne ciasto które zachwyca smakiem. Baaardzo kaloryczne, polecam szczególnie na chłodne wieczory :)


7 paczek herbatników petit beurre 
1,5 puszki kajmaku
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru 
16g cukru waniliowego
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
100 g startej gorzkiej czekolady

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając. Gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc (by herbatniki zmiękły). Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. 

You Might Also Like

1 komentarze