Tort dacquoise

27.10.14

Na początku muszę szczerze przyznać że nie lubię bez. No chyba, że minimalną ilość w deserach typu "eton mess". Do zrobienia poniższego tortu skłoniła mnie wysoka ilość pozytywnych komentarzy na moich wypiekach. Nie zawiodłam się- beza wyszła okazała a degustatorzy byli zachwyceni. Trzeba jednak podkreślić, że jest to dość ciężkie ciasto i nie da się go zjeść więcej niż kawałek. Polecam :)


Blaty bezowe (składniki powinny być w temp. pokojowej):
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 drobno pokrojonych suszonych daktyli

Dużą, płaską blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 
1 łyżka cukru pudru
150 g kajmaku z puszki
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
10 posiekanych daktyli

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:
cukier puder z łyżeczką kakao do oprószenia
daktyle i orzechy do dekoracji

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Udekorować.

You Might Also Like

1 komentarze