Boeuf bourguignon

17.11.14

I jeszcze na dokładkę danie obiadowe, które zawsze przerażało mnie swoją nazwą. Spodziewałam się niesamowicie skomplikowanego francuskiego przepisu, dlatego czekał sobie w zakładkach na swoją kolej. Jakże się myliłam! Nie ma nic prostszego a smak jest niesamowity! Polecam serdecznie, przepis z tej strony.


1kg wołowiny pokrojonej w grubą kostkę
50g boczku
4 duże marchewki pokrojone w spore kawałki
4 ząbki czosnku z grubsza posiekane
4 duże cebule pokrojone w grubą kostkę
400g pieczarek
200g marynowanych cebulek
600ml czerwonego wina
400ml bulionu wołowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
tymianek, rozmaryn
pieprz, sól
mąka do obtoczenia mięsa

W brytfannie rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać boczek i podsmażyć aż będzie chrupiący. Wyłożyć do miski. Dolać kolejne 2 łyżki oleju i partiami obsmażać obtoczone mące mięso (do zarumienienia). Posolić, popieprzyć i przełożyć do miski. Do brytfanki wrzucić pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i zioła. Smażyć ok. 5 minut, aż lekko zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy, mięso, boczek, wino i wywar. Doprawić solą, pieprzem, doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i gotować ok. 2 godzin co jakiś czas mieszając. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania pieczarki podsmażyć na maśle, dodać je do gulaszu razem z odcedzonymi marynowanymi cebulkami.

You Might Also Like

0 komentarze