Kapusta zasamażana

15.11.14

Jednak bardzo niewiele w życiu próbowałam, smakowałam... Kapusta była obecna w mojej kuchni (tej rodzinnej i tej obecnej) jako część składowa gołąbków, bigos lub kapusta kiszona. Dzisiaj odkryłam jej nowe oblicze :) Przepyszna kapusta gotowana, odpowiednio kaloryczna na zimowy czas. Polecam serdecznie, przepis z tej strony.


główka białej kapusty
3 łyżki smalcu ze skwarkami
cebula
pęczek koperku
łyżka mąki
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie

Kapustę kroimy na kwadraty i umieszczamy w garnku. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce smalcu aż do zbrązowienia. Dodajemy łyżkę mąki i podsmażamy. Dodajemy dwie łyżki wody z kapusty i mieszamy. Gdy po godzinie kapusta jest miękka zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sól do smaku i odparowywujemy pozostałą wodę. Dodajemy 2 łyżki smalcu, cebulę i posiekany koperek. Intensywnie mieszamy by nie dopuścić do przypalenia. Doprawiamy. 

You Might Also Like

0 komentarze