Ciasteczka cynamonowe

28.12.14

Jedne z lepszych kruchych ciasteczek jakie do tej pory upiekłam. Delikatnie cynamonowe, proste i szybkie w wykonaniu. Przepis z moich wypieków. Polecam!


Składniki na około 40 ciasteczek:
180 g zimnego masła
90 g cukru pudru
230 g mąki 
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu
40 g skrobi ziemniaczanej
tabliczka mlecznej czekolady 

Wszystkie składniki umieścić na blacie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm (można delikatnie podsypać mąką). Wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut. Studzić na kratce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Ciastka zanurzać do połowy w czekoladzie i odkładać na kratkę do zastygnięcia. 

You Might Also Like

1 komentarze