Krem pierniczkowy

26.12.14

Niestety w przedświątecznym szale nie udało mi się wykonać lepszego zdjęcia tego niesamowicie pysznego kremu pierniczkowego. Ten akurat był podarunkiem gwiazdkowym, ale zdecydowanie pokuszę się o zrobienie kolejnego słoiczka :) Polecam, przepis od Dorotki.


Składniki na jeden ikeowy słoiczek:

150 g ciastek Speculoos- kupiłam w lidlu
60 g miodu
30 g cukru trzcinowego
100 ml mleka
50 ml oliwy z oliwek
90 g posiekanej białej czekolady

Ciastka podpiec na blaszce w temperaturze 150ºC przez około 10 minut. Zmiksować na pył przy pomocy blendera/malaksera. W garnuszku podgrzać miód, cukier i mleko aż do rozupuszczenia cukru i miodu. Gorący płyn dodać do pokruszonych ciasteczek zmiksować na pastę. Czekoladę zalać gorącą pastą i mieszać do rozpuszczenia. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.

You Might Also Like

3 komentarze