Kruche makowe gwiazdki

28.12.14

Kolejne świąteczne ciasteczka- kruche, maślane i delikatnie waniliowe. Polecam, przepis Dorotus


Składniki na ok.30 sztuk:
120 g mąki 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g zimnego masła
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią 
2 łyżki suchego maku
drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek

wszystkie składniki umieścić na stolnicy i posiekać nożem, następnie szybko zagnieść. Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce. Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. 

You Might Also Like

0 komentarze