Pepparkakor

28.12.14

Pepparkakor chodziły za mną już od jakiegoś czasu, głównie z powodu obietnicy zachowania kształtu ciasteczek :) Nie zawiodłam się, upieczone pierniczki wyglądają jak zwierzątka a nie bezkształtne plamy a i smak jest zadowalający. Przepis znalazłam tutaj.


150 g melasy 
110 g masła
100 g cukru pudru
375 g mąki 
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1,5 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika

W małym garnuszku rozpuścić melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny do przestygnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką. Zagnieść przy pomocy miksera- ciasto jest dość klejące. Przykryć kulę ciasta folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je cieniutko na oprószonej mąką blaszce. Foremkami wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut - aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Nie zdążyłam ich przygotować na te Święta, niestety... Może za rok się uda :)
    Tobie wyszły idealne :)

    OdpowiedzUsuń