Piernik kawowy

28.12.14

Bardzo smaczny, miękki piernik, długo zachowujący świeżość. Posmak kawy jest ledwo wyczuwalny a ciasto jest wspaniałym dodatkiem do herbaty. Polecam, przepis znalazłam tutaj


3 szklanki mąki
3/4 szklanki rozpuszczonej margaryny 
1 szklanka miodu
niepełna szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka gorącej, mocnej kawy
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:
1 łyżka masła
2 łyżki kakao
3 łyżki gorącej wody
3/4 szklanki cukru pudru

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, kawę, mąkę zmieszaną z sodą i z przyprawą do piernika oraz tłuszcz - cały czas ucierając. Na koniec wmieszać szpatułką ubite białka. Ciasto przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 minut. Składniki polewy zagotowujemy ciągle mieszając. Zestawiamy z ognia i przestudzoną polewamy piernik.

You Might Also Like

1 komentarze