Sernik z jabłkami

28.12.14

Z lat osiemdziesiątych pamiętam imprezy u cioci i odwieczne dylematy co lepsze- sernik czy jabłecznik. W tym przypadku nie trzeba wybierać :) Pyszne ciasto, niezbyt wysokie więc znika szybko. Polecam, przepis z tej strony.


130g mąki pszennej
70g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

masa jabłkowa
380g startych jabłek 
3 łyżki cukru
25g masła
20g budyniu śmietankowego bez cukru w proszku
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu 

masa serowa
550g gęstego twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
100g cukru
2 jajka
1 i 1/2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu

Mąkę przesiać z cukrem i cynamonem, dodać sól, zimne masło i żółtka. Wszystko posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Dno tortownicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta. Podpiec w 180 stopniach przez 20 minut. Ostudzić.

Jabłka przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i masło, smażyć przez kilka minut aż składniki połączą się, a sok lekko odparuje. Do gorącej masy jabłkowej dodać cynamon i proszek budyniowy, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować. Do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia się
składników. Gotową masę przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać. Na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60 minut lub do momentu ścięcia się sernika. Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Przechowywać w lodówce. 

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mmm, bardzo smakowite dwa w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi super, sernikomakowiec zrobił furorę, więc i to na pewno wspaniałe połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń