Wigilijne łazanki

28.12.14

Pewnego dnia Agnieszka wspominała domową, świąteczną kapustę z ogromną ilością masła. Pomyślałam, że będzie idealna do łazanek :) Przyznam szczerze, że prawie sama zjadłam cały garnek, była niesamowita. Zdecydowanie polecam!


1kg kapusty kwaszonej
1 kostka masła
1kg pieczarek
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz, sól

na makaron
200g mąki
2 jajka
szczypta soli

Kapustę przepłukać i pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do garnka, dodać 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i odrobinę wody by kapusta się nie przypaliła. Gotować na małym ogniu. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić w półplasterki. Dodać do garnka z kapustą. Gdy pieczarki będą ugotowane a puszczona przez nie woda w części odparuje, odlewamy 90% pozostałej wody i dodajemy kostkę masła. Mieszamy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zagniatamy składniki na makaron. Wałkujemy cieńkie ciasto i wykrawamy romby. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minuty. Odcedzamy, dodajemy do kapusty. 

You Might Also Like

0 komentarze