Bułeczki czosnkowe

27.1.15

Nadszedł czas by kolejny mikołajowy prezent był przetestowany. Blaszka do bagietek przydała się bardzo - bułeczki wyszły równe, niesamowicie smaczne i miały charakterystyczne kropeczki na spodzie :) Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj. 


1 szklanka plus 2 łyżki ciepłej wody
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka + 2 łyżeczki cukru
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju

Na masełko czosnkowe
2 łyżki masła - roztopić
pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku

Do ciepłej wody dodać drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski dodać drożdże, pozostały cukier, połowę mąki, sól i olej. Wymieszać do połączenia. Dodać pozostałą mąkę i zagniatać przez ok. 7 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt klejące, można dodać trochę mąki. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1.5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i podzielić na 12 równych kawałków. Uformować ruloniki i przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Przykryć i odstawić na godzinę do napuszenia. W tym czasie wymieszać masło z czosnkiem i solą, połową mieszanki posmarować bułeczki. Piec w 220 stopniach przez ok. 10-12 minut. Od razu po upieczeniu posmarować drugą połową mieszanki maślanej. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Rewelacyjne bułki! Mają idealną skórkę i delikatny miąższ - zapisuję do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń