Bułeczki serowe

21.1.15

Może z tymi bułeczkami wróci w naszym domu tradycja weekendowej piekarni? Aż trudno uwierzyć jak to zaniedbaliśmy! Chociaż przy dwóch zapomnianych, zapleśniałych zakwasach to już nic nie powinno dziwić :) Polecam te proste i smaczne bułeczki, znakomicie dopełnią niedzielne śniadanie :) Przepis z tej strony. 


2 i 1/4 szklanki mąki 
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suchych drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 i 1/4 szklanki sera
1 rozbełtane białko jajka

W dużej misce połączyć 1 szklankę mąki, cukier, sól i drożdże. Podgrzać mleko z masłem do 50 stopni na małym ogniu. Dodać do suchych składników i ubijać trzepaczką. Wmieszać ser i resztę mąki. Wyrobić. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto uderzyć pięścią (odgazować). Następnie z ciasta uformować 12-15 bułeczek. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, przykryć i ponownie odstawić do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować bułki białkiem i piec przez 20-25 min do złotego koloru. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. O mniam, wyglądają pysznie :)
    Ja też już dawno nie piekłam chleba ani bułek. Aż mi wstyd...

    OdpowiedzUsuń