Kartacze

26.1.15

Muszę się przyznać że nigdy nie jadłam kartaczy. Pewnie jako Poznanianka powinnam znaleźć je od razu, wszak ziemniaków (pyr) nie brakuje w składzie. A one dzielnie czekały w zakładkach na swój dzień :) Moje wrażenia są dobre, jednak jestem za podsmażeniem kartaczy na boczku po ugotowaniu...Pycha! Polecam, przepis z tej strony. 


Na około 12 sztuk:

1,5 kg ziemniaków 
opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdyby ziemniaki miały mało skrobi)

nadzienie:
0,5 kg mielonego chudego mięsa wieprzowego
1 cebula
łyżeczka suszonego majeranku
czosnek granulowany
sól, pieprz

0,5 kg ziemniaków gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy i dokładnie rozgniatamy. Pozostałe ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach (na papkę). Starte ziemniaki odcedzamy na gęstym sicie nad miską. Po kilku minutach płyn odlewamy i zbieramy skrobię, którą dodajemy do ziemniaków. 

W międzyczasie przygotowujemy farsz: na tarce o bardzo drobnych oczkach ścieramy cebulę. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z łyżką wody i majerankiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku.

Ziemniaki i skrobię łączymy. Lekko solimy i wyrabiamy ręką. Następnie lepimy kartacze: łyżkę ciasta rozklepujemy na dłoni (nie za cieńko), na środek nakładamy farsz i zawijamy brzegi ciasta tworząc wrzeciono. Kartacze wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na niewielkim ogniu partiami po około 30 minut (w połowie gotowania przewracamy je delikatnie na drugą stronę). Podajemy z podsmażonym boczkiem wędzonym. 

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Te kartacze… My robimy nieco inaczej, nie zmienia to jednak faktu, ze prosta kuchnia-najlepsza kuchnia. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak!! zjadlabym zdecydowanie;)

    OdpowiedzUsuń