Meksykańskie paluszki serowe

21.1.15

Wspomnienie meksykańskiego sylwestra... niestety bez paluszków serowych, które zostały zapomniane w zamrażarce. I tak się zdarza. Ale dzięki temu wkroczyliśmy serowo w Nowy rok. Pysznie :) Polecam, przepis z tej strony


500g twardego sera żółtego, np. mozarella
szklanka mąki
2 szklanki bułki tartej
2 jajka
2 łyżki zimnej wody
pół litra oleju

Najpierw pokroić ser w słupki (ok. 1 cm grubości, 8 cm długości). Roztrzepać jajka z wodą. Słupki obtoczyć w mące, strzepać nadmiar. Następnie przełożyć do jajka i potem do bułki. Powtórzyć obtoczenie w jajku i bułce (będą bardziej chrupiące i ser nie roztopi się szybko podczas smażenia). Ułożyć na talerzyku i umieścić w zamrażarce na min. 2 godziny. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty aż będą złociste. 

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ale to jest apetyczne! Ciepły i rozpuszczony ser w chrupiącej skórce - to musi być boskie :)

    OdpowiedzUsuń