Serowa brukselka

21.1.15

Osobiście nie przepadam za brukselką, ale wiem napewno że wygląd i zapach tej zapiekanki skusiłby niejednego niejadka. Polegając na zdaniu moich współmieszkańców, była to bardzo udana przystawka :) Polecam serdecznie, przepis z tej strony. 


ok 700g brukselek
30g masła
15g mąki
360ml mleka
100g startego parmezanu
pół łyżeczki soli
60ml majonezu
pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umyć i oczyścić brukselkę. Przepołowić każdą z nich. Do średniego garnka wlać połowę objętości wody i zagotować. Dodać brukselkę i zblanszować mieszając delikatnie przez ok 2 minuty. Odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i szybko połączyć tworząc zasmażkę. Zdjąć z ognia. Dodać mleko, sól, ser, majonez i pieprz. Mieszać aż ser się rozpuści. Delikatnie wmieszać brukselki. PRzełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 30-45 minut lub dłużej (do miękkości brukselek. 10 minut przed końcem pieczenia można posypać dodatkowym startym serem. 

You Might Also Like

0 komentarze