Tajska zupa ze słodkich ziemniaków

21.1.15

Zima przybyła do Irlandii, jest szaro i buro i niestety nastąpi sesja kilku postów z niezbyt ostrymi zdjęciami. Trzeba uwierzyć na słowo- jest pyszna! Lekko pikantna, gęsta i sycąca. W sam raz na takie mroźne dni. Polecam serdecznie, przepis z tej strony



1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżka imbiru obranego i pokrojonego w małe kawałki
1 łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
1 średni słodki ziemniak (500g), obrany i pokrojony w większą kostkę
2 średnie marchewki obrane i pokrojone w kosteczkę
3 szklanki warzywnego lub drobiowgo bulionu
¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy
1 łyżka sosu rybnego
1 łyzka soku z limonki

Dodatkowo
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
sól do smaku
po 1 łyżeczce soku z limonki i sosu rybnego

Podgrzać oliwę w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i podgotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie gotowa dodać czosnek i imbir, gotować jeszcze przez minutę. Dodać pastę cury i gotować kolejne 30 sekund do minuty. Dodać ziemniaki, marchewki, bulion, soczewicę, sos rybny i sok z limonki. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i zredukować ogień. Dusić przez 20 minut aż wszystkie warzywa i soczewica będą miękkie. Zblendować. Wmieszać mleko kokosowe, sól, sos i sok do smaku. 

You Might Also Like

1 komentarze