Zupa serowo brokułowa

25.1.15

Kolejna z gęstych zup, którą moje dzieci się zajadały (mimo iż  Gabrysia z reguły ucieka na widok brokułów ;). Pyszna, gęsta, serowa. Polecam serdecznie. Przepis znalazłam tutaj. 


połowa posiekanej cebuli
1/4 szklanki stopionego masła
1/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki
2 szklanki bulionu drobiowego
2 duże brokuły
2 marchewki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
250g startego sera (np. Cheddar)
sól i pieprz do smaku

Marchew pokroić w cienkie paski. Brokuły oddzielić od łodygi. Podsmażyć cebulę na 1 łyżce stołowej stopionego masła aż będzie szklista. Zrobić zasmażkę z reszty masła i mąki. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Dodać mleko i śmietankę ciągle mieszając. Dodać bulion i gotować ok 20 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez około 25 minut (do miękkości). Zblendować. Dodać ser, gałkę, sól i pieprz. Wymieszać do roztopienia. 

You Might Also Like

1 komentarze