Bułki z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

13.2.15

Dziś, odpoczywając po tłustym czwartku chciałabym podzielić się przepisem na niesamowite bułki. Są cudne- wilgotne, z chrupiącą skórką, słusznej wielkości...a poza tym są chyba najładniejsze z wszystkich bułek które upiekłam :) Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj


1 szklanka świeżego, sparzonego i posiekanego szpinaku
1 szklanka suszonych pomidorów (jeśli w oleju - dobrze osuszonych)
3 białka
3 szklanki letniej wody
1.5 łyżki suchych drożdży
1 łyżka soli
2/3 szklanki pokruszonej fety
1.5 łyżki cukru
6.5 szklanki mąki

Ugotować szpinak na parze aż zmięknie. Gdy ostygnie odcisnąć nadmiar wody i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. W naczyniu wymiszać drożdże, sól, szpinak, fetę, pomidory i cukier. Do szklanki przelać białka i uzupełnić wodą, dodać do pozostałych składników. Dodać pozostałe 2 szklanki wody. Dodać mąkę i wymieszać składniki drewnianą łyżką do połączenia. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto będzie wilgotne, należy użyć mąki aby uzyskać konsystencję która umożliwi formowanie bułek. Ciasto podzielić na równe części i uformować bułki (u mnie ok. 10 dużych bułek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na jedną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu użyć nożyczek do nacięcia każdej bułki na krzyż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Piec przez 20-30 minut do zbrązowienia i uzyskania twardej, chrupiącej skórki. Użyć spryskiwacza z ciepłą wodą do spryskania ścianek piekarnika na początku i podczas pieczenia. Studzić na kratce. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Koniecznie muszę spróbować. Chodziły za mną od dłuższego czasu takie bułeczki ze szpinakiem i pomidorkami suszonymi.
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń