Czekoladowe serca ciasteczkowe

10.2.15

Utrzymując kilmat walentynkowy proponuję pyszne, kruche ciasteczka - nie za słodkie, mocno kakaowe, które po użyciu odpowiedniej foremki zdecydowanie wpasują się w symbolikę dnia zakochanych :) Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj. 


116g miękkiego masła
szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
tabliczka czekolady mlecznej
posypka (ja użyłam kolorowego cukru)

Masło ubić z cukrem przez ok. 2 minuty. Dodawać po jednym jajku miksując. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać suche składniki do masła (w trzech partiach). Kulę ciasta owinąć folią i włożyć na noc do lodówki (lub na godzinę do zamrażarki). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać serduszka i umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 6 minut. Wystudnić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pokryć ciastka czekoladą i oprószyć posypką.

You Might Also Like

0 komentarze