Kruche serducha

11.2.15

Ciasteczka z nietoperzym sercem :) Może zdolności manualnych to ja nie mam, ale przecież liczą się chęci. A te gigantyczne ciasteczka tak ucieszyły dzieciaki, że nawet nie zauważyły że z serduszkami coś nie tak :) Polecam walentynkowo! Przepis znalazłam tutaj.


3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
227g masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
barwnik spożywczy czerwony

Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W mikserze ubić masło z cukrem, dodać jajko i ekstrakt waniliowy ciągle mieszając. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Gdy składniki się połączą, oddzielić 1/3 ciasta i dodać do niego czerwony barwnik. Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm i wyciąć serduszka. Ułożyć serca jedno na drugim. Z jasnego ciasta stworzyć rurki i obkleić nimi serduszka aż do uzyskania koła. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjąć z zamrażarki i nożem pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 8-10 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty a potem studzić na kratce.  

You Might Also Like

1 komentarze