Kurczak pieczony z ziemniakami i chorizo

8.2.15

Pyszny, szybki obiad. Soczysty kurczak, pikantne (i dość słone!) chorizo i pieczone ziemniaki. Czego chcieć więcej :)? Polecam serdecznie, przepis z tej strony


łyżka oliwy z oliwek
6 udek z kurczaka
ok. 400g chorizo pociątego w 4 cm kawałki 
pół kilograma małych ziemniaczków, przeciętych na pół
czerwona cebula obrana i z grubsza pokrojona
1 łyżeczka oregano
skórka otarta z połowy pomarańczy

Piekarnik rozgrzać do 220°C. Do blaszki wlać olej, dodać udka i wymieszać w oleju. Ułożyć skórką do góry. Dodać ziemniaki i chorizo. Obsypać cebulką i oregano. Dodać skórkę z pomarańczy. Piec przez jedną godzinę (po pół godzinie przemieszać zawartość aż pokryje się pomarańczowym tłuszczykiem wytopionym z chorizo). 

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jeszcze sie nie zawiodlam na przepisie Nigelli!
    Kurak rzeczywiscie wyglada cudnie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chorizo więc zaciekawił mnie ten przepis.

    OdpowiedzUsuń