Maślankowe beignety czyli pączki inaczej

4.2.15

I kolejna tłusto-czwartkowa propozycja. Maślankowe beignety, czyli francuskie pączki bez nadzienia, za to sowicie oprószone cukrem pudrem. Niesamowite w nich jest to, że tak jak pięknie wyrośnięte i wychuchane pączki często nie chcą pokazać ozdobnej obwódki, tak to płaskie ciasto cudnie puchnie podczas smażenia tworząc upragnioną obrączkę. Polecam serdecznie, przepis z tej strony.


3/4 szklanki mleka
1.5 szklanki maślanki
4 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki cukru
4.5 szklanki mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia
duuużo cukru pudru do obsypania :)

Wyciągnąć mleko i maślankę z lodówki ok. 20 minut przed rozpoczęciem gotowania. W małym garnku podgrzać mleko aż zacznie parować. Wlać do miski miksera. Dodać maślankę i cukier. Wymieszać. Dodać drożdże i delikatnie przemieszać. Zostawić na ok. 5 minut żeby drożdże "ruszyły" (pojawi się piana). Dodać mąkę, sodę i sól. Wyrabiać hakiem na małych obrotach aż składniki się połączą. Następnie zwiększyć prędkość do średniej i wyrabiać jeszcze 5 minut. Przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Obficie posypać blat mąką. Wyciągnąć ciasto, posypać mąką i rozwałkować na grubość ok centymetra. Przykryć ręcznikiem i zostawić na kolejne 5 minut. Używając noża do pizzy pokroić ciasto na małe prostokąty. Smażyć w oleju rozgrzanym do 190 stopni. Smażyć z obu stron aż będą rumiane, około 2-3 minut. Przenieść na ręcznik papierowy i oprószyć cukrem pudrem. 

You Might Also Like

0 komentarze