Tarta z ziemniakami i chorizo

15.2.15

Trudno w to uwierzyć, ale była to pierwsza tarta, jaką upiekłam w życiu. I najsmaczniejsza ;) Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj.


domowe lub kupne ciasto kruche (skorzystałam z gotowego ciasta w płatach)
1 łyżka masła
2 szklanki pokrojonego w kosteczkę chorizo 
sól i pieprz
6 jajek
3/4 szklanki kremówki
350g ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę
1 szklanka tartego, żółtego sera

Ziemniaki gotujemy na parze do miękkości. Kruchym ciastem wykładamy formę do tarty. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do lekkiego zbrązowienia, ok. 20 minut. Usuwamy fasolę i papier. W garnku roztapiamy masło, dodajemy kiełbasę i smażymy przez kilka minut. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną. Dodajemy kiełbasę, ziemniaki, ser i przyprawy. Mieszamy, wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez ok. 40 minut. 

You Might Also Like

0 komentarze