Wieprzowina duszona w winie

8.2.15

Wieprzowina nie jest mięsem, które często pojawia się u mnie w domu. Dla odmiany postanowiłam poszukać nowego pomysłu na przygotowanie świnki. Oto rezultat :) Delikatny, aromatyczny sos i kruche mięso - polecam! Przepis znalazłam tutaj.


1/4 szklanki oleju
5 ząbków czosnku, obranych i przekrojonych wzdłuż
2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
1/4 szklanki świeżej szałwii, z grubsza posiekanej
1kg schabu bez kości
1 i 1/4 szklanki białego wina
sól i pieprz
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki gęstej śmietanki

Podgrzać olej w brytfance na średnim ogniu. Obsmażyć czosnek, rozmaryn i szałwię (przez około 1 minutę). Dodać wieprzowinę w kawałku. Smażyć przez około 5 minut z każdej strony, następnie przełożyć na talerz. Dodać wino do brytfanki. Gotować przez ok. 2 minuty, do odparowania alkoholu. Zmniejszyć gaz. Ponownie przełożyć mięso do brytfanki i doprawić solą i pieprzem. Przykryć częściowo pokrywką i gotować około 1.5 godziny przewracając mięso i mieszając sos co ok. 20 minut. Jeśli cały płyn odparuje, dodać pół szklanki wody. Gdy mięso będzie gotowe, wyłożyć je na talerz. Zwiększyć ogień, dodać bulion. Zagotować. Zdjąć garnek z ognia i zostawić do przestygnięcia, ok. 20 minut. Dodać śmietankę i ponownie podgrzać na średnim gazie. Doprawić solą i pieprzem. Wieprzowinę przed podaniem pokroić w plasterki. 

You Might Also Like

0 komentarze