Babka mandarynkowo kokosowa

2.5.15

Babka była dobra, lecz chyba moje oczekiwania były większe :) Zdecydowanie polecam nasączyć babkę sokiem, bez tego jest bardzo sucha. Warta wypróbowania, w końcu zawiera kokos ;) Przepis znalazłam tutaj


2 pokrojone na kawałki mandarynki
1 1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 filiżanki oleju
3 jajka
2,5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
100g wiórki kokosowych
szczypta soli
margaryna i mąka do smarowania i posypania formy do babki
sok z 4 mandarynek
200g posiekanej białej czekolady

Mandarynki włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Po tym czasie zmiksować w blenderze na puree. Dodać cukier, olej, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i szczyptę soli i zmiksować. Formę wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut. Po ostudzeniu wyjąć babkę z formy i polać sokiem z 2 mandarynek.Roztopić czekoladę, a następnie wymieszać ją z pozostałym sokiem z mandarynki. Polać ciasto.

You Might Also Like

2 komentarze