Bitki z makiem

17.5.15

Zawsze lubiłam te maleńkie, delikatne ciasteczka. Przypominają mi dzieciństwo. I tym razem się nie zawiodłam- lekkie jak chmurka, przełamane kwaskową marmoladą. Polecam, przepis znalazłam tutaj.


3 jajka, białka i żółtka osobno
80 g drobnego cukru
75 g przesianej mąki
3 łyżki maku
dżem 

Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Dodawać po jednym żółtku i delikatnie miksować. Wsypać mąkę i wymieszać szpatułką. Masę ciasteczkową nałożyć do rękawa i wyciskać na blachę kółka o średnicy ok 4 cm. Posypać je z wierzchu makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Jeśli wyjdzie więcej niż jedna blaszka, należy piec obie równocześnie, z termoobiegiem. Gdy lekko przestygną, zdjąć z blachy i wystudzić. Przełożyć dżemem. 

You Might Also Like

0 komentarze