Chleb z czosnkiem

18.5.15

Ten przepis miałam w moich notatkach już od dawna. Bardzo zachwalany, mocno czosnkowy... nie zdążyliśmy się nim nacieszyć gdyż połówka została zjedzona przez nasze kociaki :) Polecam! Przepis znalazłam tutaj



50 dag mąki pszennej 
5 dag drożdży 
1 łyżeczka soli
1 szkl. letniej wody 
20 dag żółtego sera
4 ząbki czosnku
słodka papryka 
tłuszcz do wysmarowania formy

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z wodą i solą. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 30 minut. Posypać startym żółtym serem i papryką. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

You Might Also Like

0 komentarze