Ciasteczka półfrancuskie z dżemem

18.5.15

Jedne z tych ciasteczek, które nie wymagają wiele pracy, czasu, ani drogich składników, a potrafią zachwycić smakiem. Nie byłam w stanie się powstrzymać, by nie sięgać po kolejne, i kolejne...Delikatnie kruche i pyszne, przełamane kwaskową marmoladą. Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj.


25 dag półtłustego twarogu
25 dag masła 
25 dag mąki
1 jajko
cukier do posypania
dżem 

Biały ser zmielić lub po prostu zmiksować blenderem. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać ser i żółtko. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na około pół centymetra. Wykrawać kwadraty o boku ok. 7 cm, smarować dżemem i zawinąć w ruloniki, zawijając końcówki pod spód. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut- do zarumienienia. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Pyszka!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń