Gnocchi czosnkowe

18.5.15

Przyszedł czas na gnocchi, czyli nasze polskie kopytka :) Pyszny dodatek do dań mięsnych, szczególnie dzięki delikatnie wyczuwalnej nucie czosnku. Po przesmażeniu jeszcze pyszniejsze! Polecam, przepis znalazłam tutaj.


2 ugotowane ziemniaki
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 jajko, lekko roztrzepane
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
szczypta pieprzu
duża szczypta soli
125g mąki

Ziemniaki rozdusić widelcem i wymieszać z czosnkiem. Dodać jajko i przyprawy. Stopniowo dodawać mąkę- gdy ciasto zgęstnieje przełożyć je na blat i dalej wyrabiać ręcznie. Gdy praktycznie przestanie przyklejać się do naszych rąk, nie dodawać więcej mąki. Rozwałkować ciasto w 1-2 cm grubości rulonik i odcinać 2-3cm kluseczki. Zgnieść lekko widelcem. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie do wypłynięcia i jeszcze przez ok.3 minuty. Można podsmażyć na maśle. 

You Might Also Like

0 komentarze