Gołąbki inaczej

17.5.15

Ta potrawa z gołąbkami ma wspólne mięso, ryż i kapustę. Wydaje się, że to wiele, ale cóż bardziej mylnego! Mięso jest niesamowite- delikatne i pyszne! Aż chce się sięgnąć po kolejne. Poniższe proporcje są podane dla pułku wojska, proponuję maksymalnie połowę porcji ;) Polecam, przepis znalazłam tutaj



kilogram kapusty białej
2,5 szklanki ryżu
4 cebule
2 szklanki kaszy manny
5 jajek
80 dkg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowe)
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
2 passaty pomidorowe

Kapustę posiekać, posolić i odlać wodę, którą puści. Ryż ugotować, cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Wymieszać kapustę, ryż, kaszę, jajka, cebule i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce i obsmażyć krótko z dwóch stron, do zarumienienia. Umieścić ciasno na blaszce. Zalać dwiema szklankami wody wymieszanymi z passatą, solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis dla fanów smaków gołąbkowych :)

    OdpowiedzUsuń